دستگاه گوارشسلامت جسم
رایج ترین بیماری های دستگاه گوارش که باید بشناسید
دستگاه گوارش یک ساختار بسیار مهم و حیاتی در بدن می باشد. این دستگاه که در بدن انسان از دهان تا مقعد و به طول 7 متر است وظیفه جذب، تفکیک، هدایت و دفع مواد غذایی را به عهده دارد.
دستگاه گوارش یک ساختار بسیار مهم و حیاتی در بدن می باشد. این دستگاه که در بدن انسان از دهان تا مقعد و به طول 7 متر است وظیفه جذب، تفکیک، هدایت و دفع مواد غذایی را به عهده دارد. در این مطب قصد داریم با ساختار دستگاه گوارش، اجزا و بیماری های آن بیشتر آشنا شویم.
با ساختار دستگاه گوارش بیشر آشنا شوید
دستگاه گوارش علاوه بر فرایند پیچیده تبدیل مواد غدایی به مواد مغذی و مفید، دفع مواد زائد را هم بر عهده دارد. در ادامه این مطلب با ساختار دستگاه گوارش آشنا می شوید.
دهان : اولین عضو دستگاه گوارش دهان می باشد که وظیفه اصلی آن جویدن غذا و مخلوط کردن آن با بزاق می باشد. جویدن و مخلوط کردن غذا با بزاق باعث می شود که غذا به تکه های کوچک تقسیم شده و کار هضم آن راحت شود.
مری : این عضو از حلق تا مقعد ادامه دارد و وظیفه آن انتقال غذا به معده می باشد.
معده : معده یک اندام کیسه شکل با دیواره های عضلانی قوی می باشد. غذا بعد از ورود به معده مخلوط شده و با آنزیم ترشح شده معده ( اسید معده ) به مایع تبدیل می شود. سپس این مایع به روده کوچک منتقل می شود.
روده کوچک : روده کوچک خود از سه بخش اثنی عشر، ژژنوم و ایلئوم تشکیل می شود. اثنی عشر کار معده ( تجزیه غذا ) را ادامه داده ژژنوم و ایلئوم مواد مغذی را به خون جذب می کنند.
لوزالمعده : لوزالمعده وظیفه انتقال آنزیم های هضم شده به روده کوچک را دارد. به وسیله این آنزیم ها کربوهیدرات، پروتئین و چربی ها تجزیه می شوند. وظیفه دیگر لوزالمعده تزریق مستقیم انسولین که هورمون اصلی متابولیسم قند است به خون می باشد.
کبد : وطیفه اصلی کبد تجزیه مواد مغذی جذب شده از سوی روده کوچک می باشد. همچنین کبد با ترشح صفرا در هضم چربی به روده کوچک کمک می کند.
کیسه صفرا : این کیسه، صفرا یا زردآب تولید شده توسط کبد را در خود نگه می دارد و آن را غلیظ می کند. صفرای غلیط شده به داخل اثنی عشر ترشح می شود تا در هضم چربی کمک کند.
روده بزرگ : روده بزرگ روده کوچک را به راست روده، متصل می کند. همچنین این روده سموم بدن را تجزیه و دفع می کند.
رکتوم : رکتوم روده بزرگ را به مقعد متصل می کند. وظایف اصلی رکتوم ذخیره مدفوع تا زمان دفع و اطلاع دادن زمان خروج مدفوع می باشد.
مقعد : مقعد آخرین عضو دستگاه گوارش است که از عضلات کف لگن و دو اسفنکتر ( Sphincter ) مقعد تشکیل شده است. محل خروج مدفوع از بدن مقعد می باشد. اسفنکتر ها که مقعد را احاطه کرده اند روند خروج مدفوع را آسان می کنند.
رایج ترین بیماری های دستگاه گوارش
دستگاه گوارش به عنوان یکی از مهمترین اعضای بدن وظایف مهمی را در بدن ایفا می کند. مشکل و بیماری در هر کدام اعضای دستگاه گوارش، در عملکرد بدن تاثیر منفی می گذارد. در ادامه با رایج ترین بیماری های دستگاه گوارش آشنا می شویم.
رفلاکس معده
ورم یا زخم معده
آنفولانزای معده
سلیک یا حساسیت به گلوتن
التهاب روده
سندرم روده بی قرار
یبوست
بواسیر
بیماری های دیورتیکولی
سنگ کیسه صفرا
کلام آخر
دستگاه گوارش از دهان تا مقعد ادامه دارد و نقش بسیار مهم و حیاتی را در بدن ایفا می کند. شناخت وظایف این دستگاه این امکان را به ما می دهد که با اصلاح برنامه غذایی به عملکرد آن کمک کنیم. علاوه بر شناخت ساختار این دستگاه و همچنین آشنایی با بیماری های آن، به ما در تشخیص بیماری و درمان سریع کمک می کند.