ژنتیکسلامت جسم

کم خونی داسی شکل چیست؟ عوارض و راه های درمان کم خونی داسی شکل

بیماری کم خونی داسی شکل یکی از انواع بیماری های ژنتیکی است که مبتلایان در آن به دلیل آسیب دیدن و تغییر شکل گلبول های قرمز دچار مشکل می شوند. در این مطلب سعی شده ضمن بررسی این بیماری، عوامل، عوارض و راه های درمان آن نیز معرفی شوند.

 

بیماری های ژنتیکی طیف وسیعی از بیماری های جامعه را تشکیل می دهند که معمولا از بدو تولد همراه فرد خواهند بود. بیماری کم خونی داسی شکل یکی از انواع بیماری های ژنتیکی است که مبتلایان در آن به دلیل آسیب دیدن و تغییر شکل گلبول های قرمز دچار مشکل می شوند. در این مطلب سعی شده ضمن بررسی این بیماری، عوامل، عوارض و راه های درمان آن نیز معرفی شوند.

 

کم خونی داسی شکل چیست

کم خونی داسی شکل گروهی از اختلالات ارثی گلوبول های قرمز هستند که بر هموگلوبین تاثیر می گذارند. در حالت طبیعی گلوبول های قرمز جهت سهولت در حرکت، دایره ای هستند. این گلوبول ها در فرد مبتلا به کم خونی داسی شکل تغییر حالت داده و به شکل هلال در می آیند. این حالت گلبول قرمز علاوه بر تخریب و نابودی سریع باعث مسدود کردن رگ های خونی و در نهایت ایجاد عوارضی مانند سکته مغزی می شود.

 

مهم ترین علائم کم خونی داسی شکل چیست

مبتلایان به این بیماری ممکن است درد زیادی را متحمل شوند که در هر قسمت از بدن ایجاد شود. این درد می تواند به دلیل سرماخوردگی، کم آبی بدن و استرس باشد که چندین روز طول بکشد. علاوه بر این علامت، سایر علائم کم خونی داسی شکل عبارت است از :

رنگ پریدگی

خستگی

سرگیجه

تنگی نفس

سبکی سر

افزایش ضربان قلب

نامتعادل شدن

 

کم خونی داسی شکل چه عوارضی دارد 

مبتلایان به این بیماری ممکن است با عوارضی مواجه شوند که نیاز به مراقبت سریع پزشکی داشته باشند. در ادامه مطلب، عوارض احتمالی این بیماری را ذکر می کنیم.

سندرم حاد قفسه سینه: عفونت، درد قفسه سینه، انسداد عروق خونی کوچک ریه، تنگی نفس و تب می تواند از عوارض این بیماری باشد.

کریز آپلاستیک: این عارضه زمانی اتفاق می افتد که بدن به طور موقت گلوبول های قرمز کافی نمی سازد. این عارضه معمولا با رنگ پریدگی، خستگی مفرط و تپش قلب همراه می باشد.

سندرم دست و پا : تورم و درد دست و پا می تواند اولین علامت این بیماری در نوزادان باشد.

عفونت ها: کودکان مبتلا به این نوع کم خونی در معرض ابتلا به عفونت های باکتریایی هستند.

پریاپیسم: مردان مبتلا به کم خونی داسی دچار پریاپیسم یا نعوظ دردناک و طولانی مدت می شوند.

مشکل در طحال: به دلیل جدا کردن گلوبول های قرمز غیر طبیعی توسط طحال، علاوه بر بزرگ شدن طحال تعداد گلوبو های قرمز خون نیز بسیار کم می شود.

سکته مغزی: این بیماری می تواند باعث مسدود شدن رگ های خونی کوچک مغز  و در نهایت سکته مغزی شود. سکته مغزی همراه با علائمی همچون سردرد، تشنج ضعف در دست و پا ، مشکلات گفتاری و عدم هوشیاری خواهد بود.

 

چگونه از بیماری کم خونی داسی شکل پیشگیری کنیم

با توجه به اینکه این بیماری ژنتیکی می باشد، اقدامات پیشگیرانه فقط برای عدم انتقال بیماری به فرزندان ممکن است. جهت پیشگیری از انتقال این بیماری به فرزندان، زوجین باید قبل از اقدام به بچه دار شدن با مشاور ژنتیک مشورت کنند.

 

موثرترین روش های درمان بیماری کم خونی داسی شکل

با توجه به سن و نوع بیماری پزشک جهت درمان می تواند یکی از روش های زیر را تجویز کند.

تزریق مایعات داخل ورید: این کار باعث می شود که گلوبول های قرمز به حالت عادی خود برگردند.

درمان عفونت: بسیاری از عفونت ها می توانند منجر به این بیماری شوند که با درمان آنها احتمال ابتلا از بین می رود.

تزریق خون: این مساله باعث تغذیه و رساندن اکسیژن به خون می شود.

پیوند مغز استخوان: این درمان به خصوص برای افراد زیر 16 سال بسیار موثر می باشد.

اکسیژن درمانی: قرار گرفتن بیمار زیر دستگاه اکسیژن می تواند علاوه بر تسهیل تنفس بیمار، سطح اکسیژن خون او را نیز بالا ببرد.

دارو های مسکن: برای تسکین درد های ناشی از این بیماری پزشک داروهای مسکن را تجویز می کند.

 

کلام آخر

بیماری های ژنتیکی بیماری های ارثی هستند که در صورت تشخیص به موقع می شود از انتقال آن به فرزندان جلوگیری کرد. کم خونی داسی شکل یکی از این بیماری ها می باشد که در آن گلوبول های قرمز حالت دایره ای خود را از دست داده، هلالی شکل می شوند. این اختلال باعث انسداد عروق و افزایش احتمال سکته مغزی می شود. آشنایی با علائم، عوارض و راه های درمان این بیماری به شما در جلوگیری از انتقال آن کمک می کند.

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا